Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο ώριμες πρέπει να είναι οι μπανάνες που επιλέγετε, ώστε να να πάρετε τα μέγιστα οφέλη όσον αφορά στην υγεία του πεπτικού συστήματος.
Συμφωνά με αποτελέσματα Ιαπωνικής επιστημονικής έρευνας προκύπτουν τα εξής:
Οι πολύ ώριμες μπανάνες παράγουν μία ουσία που εκκρίνεται κυρίως από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει κεντρικό ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία, ο ονομαζόμενος παράγοντας νέκρωσης των όγκων (TNF).
Καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν αναπτύσσουν σκούρες κηλίδες στη φλούδα, όσο περισσότερες τέτοιες κηλίδες έχουν τόσο περισσότερο υγιεινές είναι. Ο λόγος είναι ότι στα σημεία που εμφανίζονται οι μαύρες κηλίδες περιέχονται περισσότερες ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όσο περισσότερο ώριμες είναι οι μπανάνες τόσο περισσότερο συμβάλουν θετικά στο σύστημα της πεπτικής οδού επειδή η ζάχαρη απορροφάται πιο εύκολα, σε αντίθεση με τις πράσινες μπανάνες που είναι πιο δύσκολο από το πεπτικό σύστημα να τις χωνέψει, επειδή το άμυλο τους δε μετατρέπεται σε ζάχαρη.
Το ποσοστό των κυττάρων που παρέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες αυξάνεται από τα ώριμα φρούτα, έτσι όσο πιο ώριμη είναι μία μπανάνα τόσο περισσότερες αντικαρκινικές ιδιότητες έχει.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης σταφύλια, μήλα, καρπούζια, αχλάδια και ανανά, από την έρευνα προέκυψε ότι από αυτά τα φρούτα τις πιο ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες τις έχουν οι μπανάνες.
Βέβαια σε όλα αυτά εμείς έχουμε να προσθέσουμε ότι υπάρχει και κάτι αρνητικό στην ώριμη μπανάνα και αυτό είναι η γεύση της, αφού όπως και να το κάνουμε υπερέχει σε γεύση η καθαρή κίτρινη μπανάνα από μία πιο ώριμη, αλλά πρωταρχικό μας μέλημα είναι η υγεία.